Search » Memberlist » Register » Log in to check your private messages » Log in

Previous topic :: Next topic
Trasy rowerowe a GPS
Author Message
justom

Posted: 2009-01-26, 19:50   Trasy rowerowe a GPS

Witam!!!
Mam zamiar wybrać się na rowerowe wakacje po Polsce, coraz częściej myślę GPS na rower!!!
Czy ktoś kiedyś korzystał z niego i jak się spisywał na drogach turystycznych???

Rambo

Posted: 2009-01-26, 19:58   

Masz na myśli konkretny model?

pozdrawiam

navio2

Posted: 2009-01-26, 22:49   

Najciekawsze rozwiązanie jakim proponuję się zainteresować to Garmin Edge 705 :-)
Wypasiony sprzęcik na rower, pieszo jak i do samochodu.

YARO 

Posted: 2009-01-27, 00:22   

a z prostszych swe funkcje spełnią też etrex-y. Zależy czego potrzeba :)

Aktualności, testy i ciekawostki ze świata GPS

navio2

Posted: 2009-01-27, 08:25   

Jeśli gość chce typowo na rower to napewno chciałby czujnik kadencji a tego etrex-y nie umożliwiają.
Najlepiej gdyby zadający pytanie był w stanie bardziej opisać swoje potrzeby bo wiemy o nim tyle że teoretycznie każda nawigacja by mu mogła pasować :-)

justom

Posted: 2009-01-27, 22:56   

Rzeczywiście w tej kwestii jestem laikiem. Szukam urządzenia które przeprowadzi mnie przez las, szosę i polne ścieżki. Zarazem niech zmierzy mi tętno itp. czyli swoisty kombajn na rower. Nie będę ukrywał iż wasze sugestie są dla mnie bardzo ważne.

navio

Posted: 2009-01-28, 08:14   

Takim swoistym kombajnem jest Oregon 300 - posiada wszystkie wymienione przez ciebie cechy (obsługa map topograficznych, samochodowych, morskich, odbiornik gps o zwiekszonej czułości korzystający z WAAS/EGNOS, dotykowy wyświetlacz umozliwiający teoretycznie obsługę podczas jazdy - dla bardzo sprawnych osob:) ), dodatkowo posiada protokół bezprzewodowej wymiany danych ANT (przesyłanie informacji pomiedzy urzadzeniami serii oregon i colorado oraz współpraca z dodatkowym czujnikiem tetna i kadencji. Jesli chodzi o wykorzystanie na rower, w samochodzie i przy pieszych wedrowkach - dzieki zastosowaniu dodatkowych akcesoriow (uchwyt samochodowy, rowerowy, klips z karabinczykiem) - jest to urzadzenie w miare wygodne. Jesli jednak chodzi o zastosowanie podczas np. biegów treningowych - wydaje mi sie ze jego gabaryty troche moga przeszkadac - i tutaj rozwiązaniem idealnym bylby sprzet z serii Forerunner.
Podsumowujac - nie ma chyba na rynku urzadzenia idealnie wpasowujacego sie w role złotego srodka - do kazdej dziedziny polecalbym raczej urzadzenie dla niej dedykowane.

majek

Posted: 2009-10-26, 09:39   

A może wystarczy po prostu takie urządzenie, które współpracuje z każdym telefonem, który ma bluetooth, np. Moduł GPS do Twojej komórki+Navicore Personal– aplikacją która doprowadzi Cię do celu.. Cena poniżej 100 zł, a jak na rower myślę, że zupełności wystarczy. Pozdrawiam:)

Chumber 

Posted: 2009-10-26, 17:35   

zapomniałeś tylko napisać że też można kupić w sklepie na W... :P

Testy Nawigacji GPS, GSM, Nowości, Porady

http://www.Chumber.pl

marcin.sko

Posted: 2010-02-01, 10:11   

Jest coś takiego jak "nawigacja treningowa" - nowość na rynku, taka pochodna nawigacji turystycznej, ale przeznaczone stricte dla rowerzystów. Jest przystosowana do montażu na kierownicy i oprócz tego, że ma wszystkie funkcje tradycyjnego, staroświeckiego licznika rowerowego, to jeszcze mierzy różnice wzniesień, nawiguje (ofkors :-P ) i można sobie wrzucić tryb treningowy ze schematami i pomiarem wydajności. Tutaj masz specyfikacje takiej nawigacji, to akurat jeden z najtańszych modeli.
Last edited by Admin on 2010-02-01, 10:22; edited 1 time in total  

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: